Üdvözlet

Tisztelt Olvasó!

Engedje meg, hogy egy választmányi kivonatot idézzek:

A Választmány az Elnökség javaslatára, határozatával a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége tagságát megerősíti és munkájához további sok sikert kíván, egyben kéri a szövetséget, hogy a horgászok érdekében a Balaton halgazdálkodási hasznosítójával, valamint a térségben érintett más horgász szervezetekkel folyamatos együttműködést valósítson meg a jövőben is.” (2017.12.09.)

Csapattagok lettünk, Családtagok a MOHOSZ nagy családjának tagjai.
Amikor 2015. decemberében (addig kívülállóként) szövetségünk kérte felvételét az országos szövetséghez, nem gondoltuk volna, hogy ez a csatlakozási folyamat ennyire (fogalmazzak finoman!!!) bonyolult lesz.

Jó szívvel, látva az egyetlen lehetőséget, tudva, hogy ez a MOHOSZ nem az a MOHOSZ melyből horgászegyesületeink 20 évvel ezelőtt kiléptek, nyújtottuk be 2015. decemberében csatlakozási kérelmünket.

Már az első szavazáskor mutatkozó tartózkodásokból „venni kellett volna a lapot”, hogy vannak akik egy lehetséges érdeksérelem lehetőségét vélik felfedezni megjelenésünkben.
Nem kellett sokáig várnunk, a gyanú beigazolódott. Januárban egyik „testvér” szervezet feljelentette szövetségünket, felsorolva néhány minden valós alapot nélkülöző vádat, melyeket a szövetség Erkölcsi Etikai bizottsága megvizsgált és az indítvány visszavonására kérte a véleményezőt.

2016-ban nem volt olyan választmányi ülés, ahol valamilyen módon nem támadták szövetségünk egyesületeink munkáját. Szövetségünk tevékenységét éppen ezért rendkívüli figyelem övezte.
…és eljött a szégyenletes december. Sajnos nem tudtam a döntési fórumon részt venni ( hobby vagy munka, dönteni kellett), szerencse a szerencsétlenségben, hogy voltak bennünk nem konkurenciát „látó” szövetségek, akik javaslatára kaptunk még egy évet a bizonyításra.

Dicséret illeti a MOHOSZ elnökségét a Minimum feltételek megalkotásáért, a választmányt annak elfogadásáért. Egyenlő feltételekkel, azonos körülmények között volt lehetőségünk bizonyítani alkalmasságunkat a megtisztelő tagságra.
Kevés szövetségnél történt olyan volumenű változás, mint a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségénél. Közel egy millió Ft-os ráfordítással irodát nyitottunk Balatonalmádiban, új, a minimum feltételekben megfogalmazott eszközöket beszerezve. Nyolc órában alkalmazott új irodavezetőnk, aki korábban azt sem tudta, hogy a horgászatot eszik vagy isszák, profivá csiszolta az elmúlt év. Gyermektáboraink, saját szervezésű horgászversenyeink a horgász egyesületek nagy halmazából igazi szövetséggé kovácsolta horgászainkat.

Kijelenthetjük, hogy a korábbi „FAPADOS” szövetségből a MOHOSZ 2016.11.11-én megfogalmazott minimum feltételeknek erősen megfelelő szövetségévé váltunk.
Köszönet környezetünkben működő horgászszövetségek választmányi tagjainak is, akik bennünk, a Balatoni Horgászokért tenni akaró szövetséget látják, akikkel érdemes együtt tenni közös céljaink megvalósításáért.

Balogh Tibor BHSZ elnök

2022 év hala a Bodorka
 admin admin Dátum - 05-01-2022 10:24 05-01-2022 10:24 35 megnyitás 35 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
A 2022-es év hala a bodorka
(Harka Ákos cikke)


A Magyar Haltani Társaság honlapján megadott három jelöltre december 31-én délig 4155 szavazat érkezett, ez alapján alakult ki a végeredmény.

Harmadik helyen a nagyobb folyóvizek márnazónáját és a dévérzóna erősebb sodrású szakaszait jellemző bagolykeszeg végzett, megszerezve a szavazatok 20 százalékát. A védett széles durbincsra, amely csak a Duna, a Dnyeper és Dnyeszter vízrendszerében él, a szavazók 25 százaléka voksolt, így második lett. Az első helyet, 55 százalékos abszolút többséggel, a vizeinkben nagyon elterjedt és így sokak által ismert bodorka szerezte meg.

A bodorka nem nagy termetű, de széles körben elterjedt pontyfélénk. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. Erre az is okot ad, hogy mindkét faj szemgyűrűje többnyire narancsszínű. A vörösszárnyú keszeg hátúszója azonban sokkal hátrébb kezdődik, mint a hasúszói, ami alapján biztosan megkülönböztethető.
A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok, férgek, alsóbbrendű rákocskák, puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Kisebb számban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel illették. Beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő.

Harka Ákos
Magyar Haltani Társaság
www.haltanitarsasag.hu
https://www.facebook.com/magyarhaltanitarsasag
MAHOR előfizetés és nyereményjáték
 admin admin Dátum - 05-01-2022 10:12 05-01-2022 10:12 38 megnyitás 38 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
Magyar Horgász éves előfizetési nyereményakciónk

Előfizetés
2021. december 12.
Link

Magyar Horgász éves előfizetői akció: 7080 Ft helyett 5880 Ft

Magyar Horgász 2022-es előfizetői akció


Piacvezető újság, piacvezető áron!

Magyarország legnépszerűbb horgászmagazinja: tartalomban a legtöbb, árban a legjobb! Fizessen elő a legkedvezőbb áron, olvassa 12 hónapig a 108 oldalas Magyar Horgászt és nyerjen!

Nyomtatott újság előfizetési akcióban: 12 x 590 Ft helyett 12 x 490 Ft

7080 Ft helyett 5880 Ft

Digitális újság előfizetési akcióban: 12 x 415 Ft helyett 12 x 365 Ft

4980 Ft helyett 4380 Ft

A digitális változatra a nyito.mohosz.hu weboldalon található linken, a nyomtatott magazinra online (www.horgaszjegy.hu honlapon) vagy offline (forgalmazási pontokon, átutalással, esetleg csekken) fizethet elő.

Csak egy jó döntés és az exkluzív nyeremény is az öné lehet!

Kisorsolunk 25 előfizetőt, akik 1-1 példányt kapnak a Magyar Horgász Kiskönyvtár dedikált köteteiből! A nyereménysorsoláson részt vesz minden horgászkártyaszámmal rendelkező regisztrált horgász, akinek a sorsoláskor aktív éves előfizetése van.

A 12 db lapszámot 2022. februártól 2023. januárig havonta kapja meg.A lejáró előfizetőinknek a névre szóló csekket postán juttatjuk el.

Éves előfizetőink között főnyereményként kisorsolásra kerül:

I. díj:

egyhetes külföldi horgászutazás*2 fő részére teljes ellátással ,vagy egyhetes balatoni horgászüdülés**2 fő részére teljes ellátással

*választhat 3 ország és több időpont közül!

**választhat több időpont közül,

Extra: „Süllőhorgászat a tó közepén“

továbbá 10 db

II. díj:

éves* országos összevont területi jegy, vagy a nyertes által választott, MOHOSZ családhoz** tartozó vízterületre szóló éves területi jegy

*2022. évi vagy 2023. évi, választás szerint

**MOHOSZ, MOHOSZ tagszövetség, speciális jogállású tag, tagszövetséghez tartozó horgászegyesület.

továbbá 100 db

III. díj:

2023. évi előfizetés a Magyar Horgász újságra vagy 2023. évi előfizetés a digitális Magyar Horgászra

Válassza a Magyar Horgászt és nyerjen!

Részvételi feltételek:

Az akcióra befizetni 2022. január 31-ig lehet. Az akcióban történő részvételre minden olyan előfizető jogosult, aki az előfizetéssel kapcsolatban az itt meghirdetett záróidőpontig befizetési kötelezettségét igazolhatóan teljesítette. Az I. és II. nyereménykategóriák átadásának feltétele a horgászat lehetőségére vonatkozó jogszabályi személyi feltételek fennállása és igazolása. A nyeremények pénzre át nem válthatók, átruházásukra csak korlátozottan, külön feltételek mellett van lehetőség. A résztvevők egyidejűleg hozzájárulnak, hogy a MOHOSZ az előfizetéssel kapcsolatos adataikat zártan, célhoz kötötten kezelhesse, továbbá a nyertesek nevét a lapban és weboldalán megjeleníthesse. Az előfizetés 12 db lapszámra, és csak magyarországi szállítási cím esetén érvényes. Az előfizetői példányokat a Magyar Posta Zrt. terjeszti, az akcióban előfizetett első lapszám az új előfizetők esetében 2022. februári vagy márciusi példány.

Sorsolás: 2022. február 28-án 15 órakor a MOHOSZ székházában. A nyerteseket levélben, e-mailben vagy telefonon értesítjük.

Az előfizetéssel, nyereményekkel kapcsolatban érdeklődni az info [KUKAC] mahor [PONT] huinfo [KUKAC] mahor [PONT] hu e-mail-címen, vagy munkanapokon 10.00–15.00 óráig a +36-1-311-3232 és +36-1-331-3300 telefonszámokon lehet. További információk a nyito.mohosz.hu weboldalon, ahol a nyertesek listája 2022. 03. 07-től lesz megtekinthető.

Üdvözlettel,

Magyar Horgász Szerkesztősége

1. NYOMTATOTT ÚJSÁG ONLINE ELŐFIZETÉS

Az online előfizetői felület használatához REGISZTRÁLNI KELL a https://www.horgaszjegy.hu honlapon!

Sikeres REGISZTRÁCIÓ után lépjen be a személyes profiljába, ahol a jobb oldalon lenyíló menüpontok között a HOBBI fülön található a MAHOR előfizetés, amelyre kattintva egy űrlap kitöltése után megrendelhető az újság, amit bankkártyával tud kifizetni, erről e-számlát fog kiállítani a rendszer. A továbbiakban ezen a felületen tudja kezelni előfizetését. Amennyiben segítségre van szüksége keressen minket elérhetőségeinken.


2. NYOMTATOTT ÚJSÁG OFFLINE ELŐFIZETÉS

– FORGALMAZÁSI PONTON (hamarosan): az állami jegy vagy területi jegy vásárlásakor az forgalmazónál készpénzes vásárlással.

3. DIGITÁLIS ÚJSÁG ELŐFIZETÉS:

A digitális változatra a dimag.hu weboldalon tud előfizetni.
2022.Országos területi jegy árak
 admin admin Dátum - 05-01-2022 10:07 05-01-2022 10:07 37 megnyitás 37 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
2021.Küldöttgyűlés
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 21-09-2021 12:27 21-09-2021 12:27 170 megnyitás 170 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
2021.Küldöttgyűlés
Horgászvizsga Szeptember
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 09-09-2021 09:18 09-09-2021 09:18 168 megnyitás 168 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
Horgászvizsga Szeptember
A Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége az alábbi helyszíneken tervez horgászvizsgákat szeptember hónapban!
Kérjük érdeklődjenek a helyszínen megadott telefonszámon a következő várható vizsgaidőpontról!
Addig is töltsék hasznosan az időt és gyakoroljanak a gyakorlófelületen!
A vizsgára való jelentkezés a horgaszjegy.hu oldalon lehetséges illetve a vizsgabiztosok segítségével!
Lehetőség szerint kérnénk okos eszközét /telefon, tablet, laptop/ hozza magával a vizsgára!
Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége

Zrinyi HE
8800 Nagykanizsa, Petőfi utca, 5 (20-542-2003)
2021.09.02 18.00
09.16 18.00

Veszprémi Honvéd HE
8220 Balatonalmádi, Balatonfűzfői út 9
(30-951-0442)
2021.09.23 14.45
09.23 16.00

Marcali HE
8700 Marcali, Orgona utca, 2 (30-398-1827)
2021. 09.08 18:00

Magyar Tenger HE
8300 Tapolca Árpád utca 2/1 (30-372-3584)
2021.09.27 14.30
09.27 15.30
IV.BHN
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 09-09-2021 07:47 09-09-2021 07:47 172 megnyitás 172 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
IV.BHN
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2021.09.25-én a IV.Balatoni Horgászok Napja rendezvényünkre Balatonkenesén.
INGYENES Horgászvizsga időpontok
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 12-11-2019 11:27 12-11-2019 11:27 993 megnyitás 993 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
INGYENES Horgászvizsga időpontok
SZAVAZÁS!!!
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 18-09-2019 09:15 18-09-2019 09:15 1041 megnyitás 1041 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
SZAVAZÁS!!!

Szavazni 2019.09.18. és 2019.09.25. között lehetséges ezen a linken.

Link


Horgászbarát település 2019! Szavazás!!!
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 18-09-2019 09:02 18-09-2019 09:02 1094 megnyitás 1094 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
Horgászbarát település 2019! Szavazás!!!HORGÁSZBARÁT TELEPÜLÉS, BALATON 2019


2019. Szeptember 17. 16:50:32
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége, valamint a Horgász Egyesületek Somogy megyei Szövetsége támogatásával idén először került kiírásra a Horgászbarát település című pályázat a Balaton-parti települések számára.

A pályázat során vizsgáltunk minden olyan települést, amelynek közvetlen vízparti területe van. Közülük szakmai szempontok alapján választottunk ki négy települést. Ezen szempontok között szerepelt a horgászható partszakaszok hossza és időbeli használhatósága; az önkormányzat és a helyi horgászegyesület kapcsolata; az önkormányzati tulajdonú, de a horgászturizmus rendelkezésére bocsátott javak (pl. stég, csónakkikötő, sólyahely, egyéb ingatlan, stb.), valamint a horgászversenyekkel és egyéb horgászrendezvényekkel való együttműködés, területek biztosítása.

A kiválasztott négy település közül a horgászok szavazással választhatják ki a nyertes települést. Szavazni 2019.09.18. és 2019.09.25. között lehetséges ezen a linken. A felhívást megosztottuk a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. facebook oldalán is, kérjük a horgásztársakat, hogy terjesszék! A szavazók között 1 db éves balatoni területi horgászjegyet sorsolunk ki. A nyertes kizárólag olyan személy lehet, aki a 2019. évre érvényes állami horgászjegyet tud felmutatni a nyeremény kihirdetésekor. Ezzel szeretnénk ösztönözni, hogy elsősorban balatoni horgászok szavazzanak.A Pályázat nyertese anyagi támogatást kap, melyet a horgászturizmus támogatására lehet felhasználni. A támogatás összege 1.100.000 Ft, az összeget a nevezett három támogató szervezet ajánlotta fel.

Emellett a nyertes település a legnagyobb forgalmú útjának két belépési oldalán HORGÁSZBARÁT TELEPÜLÉS, BALATON 2019. tábla elhelyezésére szerez lehetőséget.Alább bemutatjuk a kiválasztott településeket és indokoljuk döntésünket:Balatonakali:

Az önkormányzat kezelésében lévő partszakasz 100%-a horgászható (ahol nincs növényborítás), igaz, a strand területe csak strandszezonon kívül. De ebben az időszakban egyedülálló lehetőség kínálkozik: jelképes összegért bérelhető 4 horgászhely az önkormányzat által fenntartott horgászstégen, amelyet a strandról lehet megközelíteni. A horgászok rendelkezésére áll az önkormányzat tulajdonában lévő területen egy 50 férőhelyes felszerelt csónakkikötő, valamint sólyahely, mindez díjmentesen. Rendszeres anyagi és eszköz támogatásban részesül a helyi horgász egyesület (a közös rendezvényeken pl. sörpadokat, sátort, kisbuszt kapnak).

Az önkormányzat rendszeresen támogatja a helyi egyesület által szervezett évi két gyermek horgásztábort. (A „Hali-hó” 1 hetes bentlakásos tábor, a „Kis hohó” a 10 év alatti korosztály részére szerevezett hazajárós tábor.)

A hajókikötő és a strand közötti parti sétány mentén néhány éve az önkormányzat Társaságunkkal együttműködve alakította ki a Balatonakali Halösvényt, amely 420 méter hosszan, információs táblákon elhelyezett képek, ismertetők és versikék segítségével mutatja be a Balaton halait.

Érdekesség, hogy Balatonakaliban a polgármester és az alpolgármester is horgászegyesületi tag.

Fontos megemlíteni még a helyi horgász egyesület által szervezett és az önkormányzat által támogatott „Halas családi nap” című rendezvényt, amelyen a horgászok az általuk fogott halakból különféle ételeket készítenek, majd azokat a résztvevőkkel kóstoltatják.Fonyód:

A déli parton Siófok után Fonyód rendelkezik a leghosszabb horgászható partszakasszal, ám utóbbi település halfogási lehetőségei az egész tavat figyelembe véve is kiemelkedőek. A partok többsége csak strandszezonon kívül horgászható, ám a közelmúltban az úgy nevezett „hegy alatti parton” egy közel 800 méter hosszú felújított parti sétányt adott át az önkormányzat, ami teljes hosszában egész éven át horgászható. Ez a horgászhely bővülés egyedülállónak nevezhető a Balatonnál. Nemcsak a fonyódi strandokon, de a településen a Balatonba ömlő Keleti-Bozót-csatornán is kiemelkedő fogási esélyekkel ülhetnek partra az ide érkező horgászvendégek.

A csatorna torkolatánál elterülő negyedhektáros önkormányzati területet 50 évre kapta használatba a helyi horgászegyesület, ahol tanyájuk felépítésében is segítséget kaptak. A polgármester jó kapcsolatot ápol az egyesülettel, rendszeresen részt vesz annak taggyűlésein.

A két nagy bojlis horgászversenyt támogatja a település, szívesen látják a csapatokat, akik jellemzően jó eredményt érnek el a halban gazdag fonyódi vizeken.Révfülöp:

A középső és nyugati medence horgászhelyekben szűkös északi partján Révfülöp üde színfoltnak nevezhető. Itt találhatók a leghosszabb, egész éven át horgászható partszakaszok és itt is elmondható, hogy az önkormányzat által kezelt partszakaszok mindegyike horgászható. (Lásd: http://adatbazis.balatonihal.hu/)

A városvezetés és a helyi horgász egyesület a jövőben jelentős horgászturisztikai fejlesztéseket tervez a város partszakaszain. Folyamatban van több foglalható bojlis horgászhely kialakítása is.

Az önkormányzat anyagi támogatás mellett eszközökkel (sörpadok, kisbusz, rendezvénysátor, ugráló vár, szabadtéri színpad, szociális helységek, stb.) is díjmentesen segíti a helyi horgász szervezetek rendezvényeit. A gyermekhorgász programok (Révfülöpi Gyermek és Ifjúsági Horgász Viadal, Gyermeknap) esetében a fentieken túl ingyenes étkezést is kapnak a horgászpalánták.

A település mindkét bojlis horgászversenyt támogatja, a hamarosan induló VII. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny központi helyszíne lesz.Vonyarcvashegy:

A település által kezelt partszakaszok 100%-ban horgászhatóak, a strand csak szezonon kívül, de az attól nyugatra elterülő partszakasz egész éven át. Az önkormányzat és a helyi horgász egyesület viszonya kiemelkedően jó, kölcsönösen támogatják egymás rendezvényeit: 40 halász emléknap, Ponty így jó fesztivál, Csónakkal a Balatonon (gyermek és ifjúsági horgászverseny). A horgász egyesület részére a csónakkikötő átalakításához 1,5 millió Ft támogatást adott az önkormányzat, emellett nagy segítséget nyújtott az engedélyeztetési eljárásban. Az ingatlan területét, ahol a horgász egyesület klubháza („Pecalak”) áll, az önkormányzat biztosította.

Vonyarcvashegyről is elmondható, hogy támogatja mindkét bojlis horgászversenyt és szeretettel várja az ide érkező horgász turistákat.
A pályázat támogatói:
Nagy Gábor
Link
Egyesület Vezetők Versenye 2019 Nyirád!
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 17-09-2019 12:48 17-09-2019 12:48 1093 megnyitás 1093 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
Egyesület Vezetők Versenye 2019 Nyirád!

Az elmúlt hétvégén (09.14) került megrendezésre a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének hagyományos "Egyesületi Vezetők Versenye" rendezvénye.
Gyönyörű idő,és gyönyörű helyszín biztosította az egyesületek vezetőinek,hogy egy nagyon kellemes napot tölthessenek el együtt. A Nyirádi horgásztó igazán kegyes volt az elnök Urakkal,hiszen a verseny összesített fogása 133,42 kg volt.
A horgászat után a finom ebéd mellett jutott idő arra,hogy még jobban megismerjük egymást,beszélgessünk egyesületi vagy szövetségi aktuális témákról.
Nagyon köszönjük a szívélyes vendéglátást a Rókadombi horgászegyesületnek,mindannyiunk nevében mondhatom,hogy ismét nagyon jól éreztük magunkat a Nyirádi horgásztó partján!
A fogások összesítése után a következő végeredmény született:
1.Kőolajipari Dolgozók Sporthorgász Egyesülete
2.Zirci Horgászegyesület
3.Balatonszentgyörgy és Vidéke Horgászegyesület
4.Tapolcai Horgászegyesület
5.-6.Arany Híd Horgászegyesület
5.-6.Veszprémi Honvéd Horgászegyesület
7.Marcali és Vidéke Horgászegyesület
8.BHSZ elnökség
9.Széki Tavi Horgászegyesület
10.Sümeg
11.Balatonkenesei Horgászegyesület
12.Tihanyi Horgászegyesület
13.Mezőlaki Horgászegyesület
14.Zrínyi Horgászegyesület
15.Kádártai Horgászegyesület
16.Rókadombi Horgászegyesület
17.Balatonfűzfői Horgászegyesület
17.Balatoni Regionális Horgászegyesület
17.Balatonmária-Balatonkeresztúr és Vidéke Horgászegyesület

Gratulálunk a győzteseknek!!!
INGYENES Horgászvizsga Nyirádon!
 KataBHSZ KataBHSZ Dátum - 10-09-2019 07:34 10-09-2019 07:34 1056 megnyitás 1056 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
INGYENES Horgászvizsga Nyirádon!


A Rókadombi Horgász Egyesület horgászvizsgát szervez 2019.09.27.-én 18 órai kezdettel.A horgászvizsga a Nyirádi Horgásztó facebook oldalon valamint a https://horgaszto-nyirad.5mp.eu weboldalon került meghirdetésre!

Link